Talvellakin trimmataan!

Kun hankin ensimmäisen koirani 1980-luvulla, tapana oli antaa koirien olla talven yli trimmaamatta ja kevään tullen nyppiä pois vanha, ylipitkä, avoin ja epäsiisti karvapeite. Koirat olivatkin kevättalvella jo aikamoisia turriaisia. Pitkän turkin ajateltiin suojaavan koiraa talvipakkasilla. Kaikki nämä koirat kuitenkin asuivat ihmisten kodeissa, siis lämmitetyissä tiloissa… Varsinkin Helsingin kantakaupungissa, missä siihen aikaan asuin, asunnoissa oli todella kuuma ja kuiva huoneilma.

Pitkä karva suojaa, kyllä, tiettyyn pisteeseen asti. Nypittävillä koirilla se piste ylitetään sillon, kun karva alkaa olla jakauksella, ylipitkää, hapsuista ja avointa. Joillain koirilla karva alkaa irrota epätasaisesti itsestään, ja joillain alle kasvaa uusi turkki – ja kaksoiskarvassa koiralla on tukala olo, karva kutittaa, sisällä oli kuuma ja sateessa taas kastuu nahkaa myöten.

Pehmeäkarvaisilla ja/tai ajeltavilla/leikattavilla koirilla taas turkinhoito kysyy jonkin verran harrastusta. Jos ei sitä harrastusta ole nimeksikään, niin olisi helpompaa kaikille liiton osapuolille pitää koira suhteellisen lyhyessä karvassa ympäri vuoden. Silloin koira ei kärsi takuista, kuivuu nopeammin ja kantaa tietenkin ihmisasumukseen vähemmän hiekkaa, oravia, käpyjä, risuja ja muita luonnontuotteita.

Koirien turkkia hoidetaan nykyään ympäri vuoden. No, nyt ei siis puhuta niistä koirista, jotka leikataan koneella lyhyiksi ehkä kerran vuodessa – ne kun kituvat takkupanssareissaan ainakin 8 kuukautta siitä ajasta ihan sillä asteella, ettei sitä kukaan muu ymmärrä kuin ehkä se taannoinen Ranskan vankiloissa virunut vankiparka, jolla pidettiin rautanaamiota päässä 25 vuotta. Jos olette nähneet Leonardo Dicaprion tähdittämän elokuvan, niin tiedätte mistä puhun. Anteeksi vajavaiset historiantietoni. Ei ole kuulemma todisteita siitä, että kaveri oli syrjäytetty kruununperijä jne.  Niin, muita koiria hoidetaan ja trimmataan koko ajan kalenteriin katsomatta, mikä on oikein. Siis ideaalitilanteessa.

Joten haloo vaan, jos koira asuu kämpässä ja nukkuu matolla ja sohvalla ja viettää muutenkin ihan normaalin perhekoiran arkea, niin minkä ihmeen takia sen täytyisi olla muutaman vartin ulkoilun takia koko talven joku kauhuelokuvan turilas? Psst, ihan vinkkinä, jos viima käy luihin ja ytimiin, niin koirille saa hienoja takkeja nykyään. Omillanikin on pakkasen ja jäälakeuksilta puhaltavan viiman varalta siivon näköiset ja hyvin istuvat ja vieläpä helposti puettavat ja riisuttavat kotimaiset talvipompat. Ei se mikään ongelma ole. Varsinkin kun 23 tuntia päivässä se haukku kuitenkin viettää kämpässä, vai mitä? Ja jos käy metsällä, niin juostessa tuskin kylmä tulee.

Ei kun parturiin! Tukka pois ja kevyt, hyvä olo!

Takkuhaarniska pois ja hyvä olo tilalle. Peukku!