Mikä merkitys koiran luonteella on trimmauksessa?

Trimmaajan työssä näkee enenevässä määrin arkoja, yliherkkiä koiria, jotka reagoivat tilanteeseen eri tavoin läähättämällä, pyristelemällä, vinkumalla, kiljumalla, ulvomalla, virtsaamalla ja ulostamalla. Jotkut purevat ja jotkut murisevat. Ja jotkut tekevät kaikkea tätä.

Usein tuntuu, että kaikesta huolimatta koira pitäisi trimmaamossa saada käsiteltyä pikavauhtia, jäljen tulee olla moitteetonta ja koiraa ei saa edes nuhdella vaikka se repisi käden irti, jutellaan vain mukavia. Mielellään homma saisi kestää 20 minuuttia ja hinta voisi olla max 20 euroa. Tästä trimmaaja toki maksaa sivukuluja noin 50 %.

Nyt pallo kasvattajille: kaikessa koiranjalostuksessa luonne on se ykkösasia. Vaikka koiranpennut ovat suloisia ja kivoja, niistä kasvaa vahvoja ja hankalia koiria, jos palikat päässä eivät ole kohdallaan.

Palikoita voi helposti arvioida, mutta yllätys yllätys: näin ei suinkaan tehdä omalla kotipihalla, vaan ihan oikeassa luonnetestissä!  Kaikki puhdasrotuiset saavat osallistua ja tulokset ovat helposti verrattavissa.  Roduille on myös laadittu omat ihanneprofiilit. Palveluskoiraroduilla hyväksytyn tuloksen raja on 79 pistettä. Muilla roduilla ei ole hyväksytty-hylätty-arviointia, mutta… no, johtopäätöksiä pitää ja kannattaa tehdä. Onko alhaiset pisteet kerännyt koira hyvä jalostuskoira? Uskaltaako sen pentuja myydä huoletta esimeriksi ensikertalaisille omistajille? Toki houkutus on suuri, kun pennut viedään käsistä ja buumi on kuumimmillaan….

Otetaan esimerkiksi kasvattaja, joka on 8 vuodessa kasvattanut 17 pentuetta (131 pentua) erästä suosittua rotua. Näistä on luonnetestattu yksi kappale (1)  ja tulos on ollut 48 pistettä.

Tämä 48 pisteen koira on kelpuutettu neljän (4) pentueen äidiksi, vaikka sen hermorakenne on -1, joka tuo peräti 35 miinuspistettä (iso kerroin määrittää osa-alueen tärkeyden)  ja kovuus -2 pehmeä. Kun mukaan lasketaan että koira on aavistuksen pidättyväinen ja +3 terävä, niin siinäpä epämukava yhdistelmä.

Jos arvioidaan, että kasvattaja on pitänyt näistä 131 pennusta vaikkapa viisi itsellään tai sijoituksessa, ja koiranpennun tuotantokustannukset ovat 500 euroa, pentueet ovat tuoneet kasvattajalle 88 200 euroa verotonta tuloa, kun arvioidaan pennun hinnaksi keskimäärin 1200 euroa (myyntihinta voi olla korkeampikin eri roduissa).

Luonnetesti ei tavallaan arvioi vain kyseistä yksilöä. Monet ominaisuudet ovat voimakkaasti periytyviä. Ominaisuuksilla on lisäksi keskinäinen korrelaatio.

Kaikkia koiria tulee totuttaa käsittelyyn, mutta erityisesti turkkirotujen yksilöitä, joihin tämäkin esimerkkirotu lukeutuu. Pentuja tulee käsitellä pöydällä jatkuvasti jo kasvattajan luona ja antaa niille mukavia kokemuksia trimmaamisesta, vallankin jos koira on perusluonteeltaan pidättyväinen, epäluuloinen, arka, hermostunut jne. Omistajien tulee tietenkin  jatkaa harjoituksia. Ja tokihan nyt jokaista koiraa pitää kotona käsitellä, leikata kynsiä, puhdistaa koirvia, katsoa hampaita, puhdistaa peräaukkoa jne yms. Se ei ole trimmaamista vaan jokapäiväistä hoitoa.

Trimmaaja ei ole eläintenkesyttäjä eikä koirapsykologi. Hänen tehtävänsä ei turkinhoidon ohella ole kouluttaa koiria, saatikka sitten neuvoa omistajaa trimmauksessa (toki sitä voi kysyä, mutta oppitunti maksaa erikseen). Monella on kuitenkin varsin pitkä kokemus koirista ja kokemuksen tuomaa kykyä arvioida koiria. Vaikka omistajilla ja kasvattajalla olisikin eri käsitys, todellakin vasta ääritilanteet kertovat koirasta totuuden. Kotona ”ihan kiva” koira on esim. bussimatkalla koko ajan äänessä, ei syö eikä voi käydä tarpeillaan jne. Harrastuskoirana tuollainen on hankala, kun jo vieraat paikat aiheuttavat stressiä.

Normaalit koirat eivät koohota pöydällä, ne ovat rauhallisia ja varmoja ja antavat koskea joka puolelle, joten niiden turkin käsittely on nopeaa ja helppoa. Ja kiitos fiksujen kasvattajien näitä koiria edelleen on!

Jokainen trimmaaja, myös minä, on käsitellyt hankalaa koiraa, joka ensimmäisellä kerralla on suunniltaan ja hermostunut, mutta toisella kertaa kaikki sujuu jo paremmin ja työ nopeammin. Kolmannella kerralla koira reagoi ehkä enää hieman läähättämällä ja sen olo on selvästi helpompi ja mukavampi.  Ja loppujen lopuksi koira tulee iloisena ja häntää heiluttaen paikalle. Tällaisella koiralla on ehkä ollut huonoja kokemuksia, mutta se toipuu niistä.

Valitettavasti koira ei koskaan voi toipua siitä, että sen päähän on alun pitäen asennettu kehnot komponentit.